Favetta on suurista vihreistä härkäpavuista tehty paputahna, joka sopii esim. paahdetun leivän päälle. Tässä reseptissä favetta on yhdistetty perinteiseen pestoon sekä kirveliin, joka on härkäpavun parhaimpia kumppaneita. Valmistukseen tarvitsee ison, mieluiten kivisen morttelin. Se onnistuu myös tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Valmistus
Keitä tuoreet härkäpavut nopeasti kiehuvassa vedessä: vain minuutti riittää! Jäähdytä ne nopeasti kylmässä vedessä. Älä lisää niitä pestoon lämpiminä, sillä muuten öljyn maku kärsii.
Murskaa valkosipulinkynsi tahnaksi morttelissa maldonsuolahyppysellisen kanssa. Lisää pinjansiemenet sekä silputtu basilika ja kirveli ja jatka hienontamista, kunnes yrtit muuttuvat tahnamaisiksi. Lisää loraus oliiviöljyä, jotta saat seoksesta löysähkön tahnan (öljyn määrä on makuasia, testaamalla oppii).
Nyt lisätään härkäpavut. Voit kuoria ne tai käyttää kuoret – tämäkin on makuasia. Kummastakin tulee hyvää, mutta kuorineen suutuntuma on erilainen, eikä ruokaa ja ravinteita tietysti mene hukkaan. Voit pilkkoa papuja ensin hieman veitsellä, jotta niiden murskaaminen on helpompaa. Lisää pavut pestoon ja murskaa ne huhmareella tahnaksi.
Mausta tahnaa oliiviöljyllä, suolalla ja sitruunamehulla, kunnes maku tuntuu hyvältä. Tahnan voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ennen ateriaa.
Vinkki: Favetta-pesto sopii erityisen hyvin esimerkiksi paccherin (isoja lyhyitä putkia) tai taccolen (paksuja levymäisiä pastapaloja) kanssa.
Lähde:http://sylvi.fi/2013/08/monipuoliseen-puutarhakeittioon-harkapapupesto/
Ainekset
• 1 pienehkö valkosipulinkynsi
• maldonsuolaa
• hyvää oliiviöljyä
• sitruunan mehua maun mukaan
• kourallinen basilikaa
• ½ dl pinjansiemeniä
• kourallinen kirveliä
• 2-3 dl tuoreita isoja vihreitä Vihreä Härkä härkäpapuja (myös pakastetut käyvät)
Teitkö tästä hienon annoksen?
Lähetä siitä meille kuva!