Pellillinen.
Valmistus
Keitä vesi kattilassa, mausta suolalla. Huuhtele rouhe lävikössä kylmällä vedellä (ei pakollinen) .Kaada kiehuvaan veteen härkäpapurouhe ja keitä matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes vesi on imeytynyt rouheeseen. Poista kattila levyltä, sekoita rouhetta hieman. Valuta loput nesteet pois lävikössä huolellisesti (avusta tarvittaessa hieman käsillä puristamalla). Voi myös huuhdella rouheen tässäkin vaihessa halutessasi.
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (käytin itse kiertoilmaa). Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja leveitä tai ruiskuta sille tasaisesti hieman öljyä.
Rouheen kiehuessa kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Siirrä raaste kulhoon. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi, lisää porkkanaraasteeseen. Lisää hieman jäähtynyt härkäpapurouhe. Murenna sekaan feta ja lisää taikinaan oliiviöljy, perunajauho, sokeri ja mausteet. Sekoita hyvin. Pyöräytä sekaan tuore korianteri- ja persiljahake. Maista taikinaa ja lisää tarvittaessa mausteita tai yrttejä ja mausta reilusti suolalla ja mustapippurilla.
Ennen pyöryköiden pyörittelyä taikinan koostumusta kannattaa hienontaa hieman sauvasekoittimella. Näin se on helpommin käsiteltävää. Älä kuitenkaan soseuta taikinaa kokonaan, vaan jätä se selkeän rouheaksi, jotta suutuntuma säilyy napakkana.
Tee esim leikkuulaudalle halkaisijaltaan noin 8 cm, reilu kasa vehnäjauhoista. Taikina ei oikeastaan turpoa uunissa, joten mieti minkä kokoisia pyöryköitä haluat tehdä. Itse tein halkaisijaltaan noin 3 cm pyöryköitä. Taikina on melko löysää, tässä vinkki pyöryköiden pyörittelyyn: ota taikinaa lusikkaan ja tipauta se jauhokasaan. Pyöritä sitä varovasti jauhokasassa, kuin pyörittäisin lumikkoon palloa. Kun jauhoa on pyörykän ympärillä tasainen, mutta ohut kerros, nosta se uunipellille. Lopuksi ruiskuta pyöryköiden päälle hieman öljyä.
Paista pyöryköitä uunissa noin 25-35 minuuttia, niiden koosta riippuen. Ota pois uunista, kun pyöryköiden pinta alkaa olla kultaisen ruskea. Halutessasi voit käännellä niitä hieman paistamisen puolivälissä.
Tarjoile hieman jäähtyneinä esim. tsatsikin kanssa.
Ainekset
• 2 dl Vihreä Härkä härkäpapurouhetta
• 3 dl vettä
• 1 salottisipuli
• 2 valkosipulin kynttä
• 3 isoa porkkanaa
• 200 g fetaa
• 3-4 rkl oliiviöljyä
• 3 rkl perunajauhoa (sitoo hieman taikinaa)
• 1 tl sokeria
• ¼ tl jauhettua inkivääriä
• ¼ tl jauhettua fenkolia
• chilijauhetta oman maun mukaan
• 1 dl tuoretta korianteria hakattuna
• ½ dl tuoretta persiljaa hakattuna
• suolaa ja mustapippuria myllystä
• vehnä- tai härkäpapujauhoja pyörittelyyn
Teitkö tästä hienon annoksen?
Lähetä siitä meille kuva!