Lasagne Vihreä härkä -härkäpapurouheesta
Näin syksyllä juurekset ovat paitsi herkullisimmillaan, myös edullisimmillaan. Tässä reseptissä yhdistyy kasvisproteiinien kruunaamaton kunkku, härkäpapu, ja kotimaiset kauden juurekset. Runsaasta satsista riittää isommallekin poppoolle, tai voit pakastaa loput lounasannoksiksi.
Annoksia: kuusi
Valmistusaika: 20+40 min & härkäpapurouheen liotus 4-5h
Ainekset:
3dl Vihreä Härkä -härkäpapurouhetta
1 iso tai 2 pientä keltasipulia
2 kynttä valkosipulia
purkki paseerattua tomaattia (500g)
1 palsternakka
1 iso porkkana
1 varsisellerin varsi (myös juuriselleri käy)
2kukkurallista rkl:ää tomaattipyrettä
2 rkl tomaattisosetta eli ketsuppia
1-2rkl balsamico-viinietikkaa
1 rkl hunajaa
2rkl kapriksia
1-2rkl Italialaista mausteseosta (käytin Urtekramin tuotetta, mutta voit korvata sekoituksella oreganoa, paprikaa, basilikaa & rosmariinia)
1 punainen chili, tai kuivattua chiliä maun mukaan
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen
lasagnelevyjä (joita ei tarvitse esikypsentää. Muuten kypsennä ne pakkauksen ohjeen mukaisesti)
1l maitoa
1dl vehnäjauhoja tai n. 1,25dl maissijauhoja
40g voita
150g juustoraastetta (tai enemmän)
- Huuhtele härkäpapurouhe huolellisesti ”pesemällä” sitä siivilässä.
- Laita likoamaan 4-5 tunniksi.
- Huuhtele liottu rouhe, ja valuta kuivaksi.
- Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja pilko porkkana, palsternakka ja selleri. Hienonna chili.
- Kuullota sipulit, ja lisää sitten valutettu härkäpapurouhe. Kääntele seosta hetki. Lisää sen jälkeen paseerattu tomaatti, tomaattipyre ja -sose. Sekoita. Lisää kasvikset ja chili, etikka, hunaja sekä mausteet ja kaprikset. Anna hautua hiljalleen 20min tai pidempään.
- Tee sillä aikaa valkokastike: Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon jauhot, ja kääntele seos tasaiseksi. Lisää ensin puolet maidosta, ja sekoita tasaiseksi mieluusti vispilällä. Lisää loppu maito, ja anna seoksen kiehahtaa ja paksuuntua. Ota kastike levyltä. Lisää 100g juustoraasteesta huolellisesti sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Voitele isohko vuoka. Laita pohjalle ohut kerros härkäpapukastiketta. ja päällystä se lasagnelevyillä. Levyjen päälle kerros valkokastiketta, kerros härkäpapukastiketta ja uusi kerros lasagnelevyjä. Päällimmäiseksi kerros valkokastiketta, ja se juustoraastepussista jäänyt 50g juustoraastetta (tai enemmän).
- Paista uunin alaosassa 220 asteessa n.40min. Anna vetäytyä kannen tms alla n.10min ennen nauttimista.